Nakon kratkog razmišljanja, svatko se od nas može prisjetiti situacije u kojoj je osjetio nezadovoljstvo svojim životom, brakom, odnosima, okolinom i sl. Ako toj situaciji posvetimo još malo vremena i analiziramo što je dovelo do nezadovoljstva, mogli bismo otkriti da je ono prouzrokovano uspoređivanjem s drugima, neispunjavanjem raznih želja, bijesom prema nekome ili nekim sličnim uzrokom. Ako još malo razmislimo i ‘zagrebemo’ ispod površine tih emocija, uvidjet ćemo da je nezadovoljstvo posljedica našeg stava prema određenom događaju ili osobi. A u tom stavu krije se ego. Kako se protiv toga boriti?

Kad god postoji borba, postoje i otpori. Zato je bolje krenuti putem razumijevanja i prihvaćanja, kada su otpori puno manji i s vremenom polako nestaju. Stoga ne možemo govoriti o ‘pobjedi’ ili ‘odbacivanju’ ega, jer on uvijek postoji. Samo je pitanje da li smo ga svjesni i kako kontroliramo njegovo djelovanje. Ako na vrijeme uočimo pokušaje ega da nas skrene s nekog puta, možemo se uz pomoć razumijevanja i određenih tehnika vrlo brzo vratiti na pravi put.

Kako započeti?

Ukoliko na početku osvijestimo situacije u kojima nastaje nezadovoljstvo, tj. ako ih počnemo primijećivati, načinili smo prvi korak na putu prema rješenju. A put možemo opisati sljedećim koracima:

1. UOČAVANJE

2. RAZUMIJEVANJE

3. PRIHVAĆANJE

4. ANALIZA

5. ODLUKA

6. DJELOVANJE

 

Ako se odlučite za rad na sebi, dresiranje uma može biti jedan od prvih ključnih koraka. Treba započeti s malim stvarima, a prvi uspjesi učvrstit će donesenu odluku. Osim toga, treba biti uporan i svaki dan ponavljati te male stvari koje nas raduju. Paralelno s napredovanjem, treba raditi na sve većim i važnijim stvarima i odlukama, te na taj način postupno jačati volju i kontrolu uma.

Pratite svoje emocije! One su dobar pokazatelj napretka i govore vam da li ste na dobrom putu.

Ako trebate pomoć, više o našim uslugama pročitajte ovdje. Ili nas jednostavno kontaktirajte!