Razumjeti problem koji smo prethodno uočili nije uvijek lako. Naime, u ovoj fazi ego je još uvijek vrlo jak i ometa pokušaj razumijevanja tako što nameće svoje mišljenje kao jedino istinito. Takav stav dovodi do povlačenja druge osobe, a često i do sukoba.

Kako izbjeći sukob dvaju ega? Tehnikom odgode koja kaže: kad nešto želiš učiniti ili reći, prvo tri puta duboko udahni i razmisli, a tek onda učini ili kaži! Ova tehnika ujedno omogućuje i bolje razumijevanje druge osobe, jer nam daje vremena da se ‘ohladimo’ i objektivnije sagledamo cijelu situaciju.

Osim toga, bolje razumijevanje problema možemo postići samoanalizom kojom dobivamo uvid u razloge koji nas pokreću. Da bismo uopće počeli primijenjivati samoanalizu, trebali bismo usvojiti neke nove pretpostavke koje će nam pomoći u ‘zaokretanju’ uma i spuštanju ega, a to su:

a) ego je lažna slika o sebi, a prepoznajemo ga po karakterističnom početku rečenice: “Ja sam….”, “Ja imam….”, “Ja znam….” i sl.

b) ego nastaje misaonim procesima uma. Svjesnom promjenom misli utječemo na ponašanje i razvoj ega.

c) ego je uvredljiv i burno reagira kada je napadnut. Jedna jednostavna rečenica kao što je “Ti si glup!” može izazvati burnu reakciju neke osobe. Reakcija će biti jača ako se osoba smatra pametnijom. U suštini, radi se o riječima (Ti si glup!) i stavu (Ja sam pametan!), a ne o objektivnim činjenicama.

d) ego nisam Ja! Isto tako, ponašanje druge osobe nije Ona, već njen ego. Ako to razumijemo, lakše ćemo naći rješenje problema ili nekog sukoba.

Dakle, ako prihvatimo ove postavke i razumijemo sebe i svoj ego, bit će nam lakše razumjeti i druge osobe zato što se i njihov ego ponaša na isti način. Ako razumijemo sebe, razumjet ćemo i njih! Osim toga, činjenica da većina problema proistječe iz ega, a ne iz višeg Ja, omogućuje nam da prihvatimo sukob manje osobno i tako se emocionalno od njega udaljimo. Upravo to udaljavanje omogućit će nam jasnije promatranje problema i njegovo dublje razumijevanje. Čim to postignemo, na pravom smo putu da ga prihvatimo i riješimo!