Utjecaj ega na sve aspekte našeg života izuzetno je velik. Usuđujem se čak reći da je ego postao ključni ‘igrač’ u našoj svakodnevnci. Na taj smo način postali vrlo ranjivi i osjetljivi na sve moguće utjecaje iz okoline, što su prepoznali mediji i velike kompanije. Oni koriste upravo ego da bi utjecali na svoju publiku, te na taj način formirali javno mnijenje, upravljali potrošačima, formirali nove potrebe, a sve u svoju korist i za svoj interes. Osim toga, manipulacije egom koriste i politički vođe kako bi upravljali biračkim tijelom i ‘vodili’ svoje građane u željenom smjeru.

Da stvar bude još gora, prethodno navedeni (vanjski) utjecaji prenose se i na osobni život svakog pojedinca. Pod utjecajem okoline (prvenstveno medija), ego pojedinca se mijenja i oblikuje na željeni način. Tako se stvara nova, promijenjena jedinka, koja dalje utječe na svoju najbližu okolinu, počevši od obitelji, prijatelja, radnog mjesta itd.

Nikada dosad utjecaj medija nije bio toliko velik. U isto vrijeme, otpor pojedinca i njegova kritičnost prema ‘serviranim’ informacijama nikada nisu bili manji. Na taj je način često otvoren put čak i otvorenoj manipulaciji koja u današnjim društvima neprimijećeno prolazi sve kritičke barijere i dopire bez zadrške do svakog od nas.

Vjerujem da mnogi od nas (kao i sam do prije 15-ak godina) nisu svjesni koliko smo izloženi manipulaciji putem utjecaja na naš ego. Nesvjesni tog utjecaja, podliježemo mu često u potpunosti, te isti takav utjecaj prenosimo na svoje najbliže i tako doprinosimo njegovom (automatskom) dupliciranju i progresivnom širenju.