Tijekom svog života svi imamo ponekog prijatelja. Često i više njih. Barem tako mislimo. Jedni u naš život dolaze, drugi iz njega odlaze, a samo rijetki se zadržavaju jako dugo vremena.

Kakav je naš stav prema prijateljstvu? Može li ego na njega utjecati?

Uvjeren sam da ego često puta više utječe na odnos s prijateljima nego što smo sami sebi spremni priznati. Čak bih ustvrdio da prijatelje u velikoj mjeri biramo vodeći se (podsvjesnom) procjenom o tome koliko su kompatibilni s našim egom. I tako se priča ponavlja….

Odabirom prijatelja započinjemo novi odnos s drugom osobom. Kao i na svakom početku, upoznavanje pokazuje koliko smo kompatibilni i da li će se odnos nastaviti. Ukoliko postoji znatan stupanj podudaranja, prepoznajemo osobu kao ‘prijatelja’ i započinjemo izgrađivati odnos. Ako se naši životni putevi duže vrijeme podudaraju i prijateljstvo će se održati za to vrijeme. Međutim, razdvajanje životnih puteva (vjenčanje, drugi posao, promjena karijere, preseljenje i sl.) može snažno utjecati i na promjenu suštine nekog prijateljstva. Naime, ako je odnos baziran na egu, osoba koja znatno mijenja svoj život ne može više ispunjavati ‘zahtjeve’ tj. potrebe druge osobe. Dolazi do rasprava, razmimoilaženja u mišljenjima, pojavljuju se prve pukotine u prijateljstvu. Sve je to znak da se radi o odnosu baziranom na egu.

Prema mojim dosadašnjim spoznajama, ovakav razvoj odnosa među prijateljima je vrlo čest. Krug prijatelja se mijenja paralelno s promjenama u našem životu. Uzrok tih promjena je razmimoilaženje u potrebama ega dvije osobe. Jedna od njih uvijek pokušava dominirati odnosom i tako izaziva nelagodu i udaljavanje druge osobe. Kako se životni putevi sve više razdvajaju, takav odnos postaje sve napetiji, a razlike između prijatelja sve se više produbljuju.

Naprotiv, pravo prijateljstvo bazirano na upoznavanju dviju stvarnih osoba (njihovih temeljnih duhovnih bića) traje beskonačno. Ovaj se odnos ne bazira na egu, pa je stoga iskren i nepatvoren. Osobe se poštuju iz dubine svojih bića i prihvaćaju jedna drugu bez prosuđivanja, zamjerki ili zahtjeva za promjenom. Gdje god bili i što god radili, takvi prijatelji nikad se ne razdvajaju.

Ako vam se ovo čini poznatim, u pravu ste! Ego uvijek djeluje na sličan način. Samo je upitno kojom se ulogom služi; da li se radi o odnosu roditelj-dijete ili suprug-supruga. Te sličnosti, na sreću, olakšavaju prepoznavanje ega i njegovo kontroliranje.