Analiza problema prijeko je potrebna radi učvršćivanja pozicija iz kojih ćemo problem rješavati. Rezultat analize su zaključci koji podupiru samo shvaćanje problema i omogućuju nam poduzimanje akcije s ciljem njegovog rješavanja.

Analiza nam pomaže da s jedne strane produbimo razumijevanje problema, a s druge da ga lakše prihvatimo. Osim toga, analiza nam, kao svjesna aktivnost uma, pomaže da pridobijemo ego da igra za nas. Analizom stvaramo argumente kojima ćemo uvjeriti ego da se nešto treba promijeniti.

Osim toga, analiza će ponuditi i neka rješenja odnosno odgovore, tj. pokazat će nam što možemo učiniti da bismo promijenili neku situaciju. Ako se pokaže da bismo trebali promijeniti svoj odnos prema nekoj osobi ili svoje stajalište o nekoj stvari, stvorili smo dobru podlogu za donošenje prave odluke.

Analiza je pristup rješavanju problema iz uma. Koristit će je racionalni tip ljudi koji prije bilo kakve akcije moraju dobro razmisliti.

Osim ovog postoji i emotivni pristup pomoću kojeg osoba rješava problem na temelju svojih emocija. Ona u manjoj mjeri razmišlja o rješenju neke situacije, a više djeluje prema onome što osjeća. Takvu osobu emocije motiviraju da poduzme neku akciju kojom će riješiti problem.

Bez obzira primjenjujemo li analizu ili emocije za rješavanje nekog problema, oni trebaju dovesti do odluke da nešto promijenimo.