Moja stvarnost – moje ogledalo (I)

Posted by:

Chippendale_Mirror_150Za bolje razumijevanje principa ogledala trebamo prije svega imati na umu da je svatko od nas spoj duha, osobnosti i tijela. Taj jedinstveni spoj duša bira prije rođenja i ovisi o namjeri duše da iskusi određena iskustva. Ponekad taj odabir može biti vrlo kompleksan, čak u tolikoj mjeri da obuhvaća na prvi pogled nespojive elemente (‘dugovi’ iz prošlih života, ‘karma’ i sl.). Sve prethodno napisano nisu stvarni događaji, već energija koja nas prati u nekom životu.

Da bismo sve to mogli razumjeti i u svom trenutnom životu iskoristiti princip ogledala za učenje i rast, dobro je istražiti neke dijelove sebe koji imaju značajan utjecaj na nas.

ŽIVOTNA SVRHA

LifePurposeForestPath_3_150Određena je odabirom duše da u životu doživi iskustva koja je odabrala za određeni rast. Možemo je prepoznati kao strast za određenim zvanjem, učenjem, ljubav prema služenju drugima – da nabrojim samo neke najčešće. Ta životna strast vodi nas onim životnim stazama na kojima ćemo proživjeti upravo željena iskustva i time ostvariti duhovni rast. Danas je mladim ljudima ponekad vrlo teško prepoznati svoju životnu svrhu. Razlog tome je mnoštvo informacija i stimulansa kojima se zatrpavaju naši umovi kako bi se održala stalna mentalna aktivnost. Ona, pak, svojim djelovanjem zasjenjuje prijeko potreban mentalni mir, koji je uvjet kako bismo ostvarili doticaj sa svojom dušom (svojim istinskim JA) i tako ‘dobili naputke’ kojim smjerom u životu krenuti.

U mladosti se životna svrha može naslutiti kao ‘želja’ djeteta da se nečime bavi, da bude ‘netko’ (vozač, medicinska sestra, pilot, učiteljica….). Osobe koje ostvare svoje ‘dječačke snove’, uglavnom su na ‘pravome putu’, što se može vidjeti iz dubokog životnog zadovoljstva koje nose u sebi. Oni drugi koji

ChildDreaming_150Ako se sjetite svojih ‘dječjih snova’ i svoju sadašnjost promotrite kao svoje ogledalo, mogli biste osjetiti živite li svoj najbolji život, život u kojem najviše rastete i najbolje se osjećate. Ukoliko to nije slučaj, neka vam vaša okolina bude ogledalo koje će vam reći što vam se ne sviđa (ako vam se ne sviđa u okolini – ogledalo vam kaže da vam se to ne sviđa u vama samima) i što trebate promijeniti da biste se uskladili sa svojom najvažnijom životnom svrhom. Životna svrha ne mora biti jedna za cijeli život, može ih biti nekoliko, a može se i mijenjati ako duša brzo napreduje. Stoga ništa ne treba uzeti zdravo-za-gotovo, već s vremena na vrijeme promatrati što nam život (ogledalo) govori i tu spoznaju uključiti u svoje sljedeće životne odluke.

Ogledalo možete doživjeti na razne načine. Tijekom dana mogu vam se desiti situacije koje vam se čine poznatima, a ne sjećate se da ste ih ikada ranije doživjeli. Isto se može dogoditi ako čitate knjigu, gledate film ili upoznate neku osobu s kojom odmah ‘kliknete’. Takve znakove ne treba zanemariti. Pažljivo pratite gdje će vas odvesti.

ShopingList_1_150Korisnost ogledala volim usporediti s popisom za kupovinu. Ako idete u supermarket, sa sobom najčešće nosite popis (ili pamtite) onoga što trebate kupiti. Ponekad od toga i odstupite, ali nikada ne kupite baš svu robu iz trgovine. U životu, mi se često ponašamo kao da želimo sve doživjeti, iskusiti, isprobati. Ako je tako, često smo rastrgani i udaljeni od svoje životne svrhe. Stoga u svoj dan uključimo ogledalo, pogledajmo što nam ono govori i donesimo najmudriju moguću odluku. Rezultati će biti nevjerojatni!

‘ŠTAKOROVA UTRKA’

RatRace_Man_150Ako dosad niste čuli za ovaj pojam, ‘štakorova utrka’ opisuje štakora u okruglom kavezu koji trči po prečkama, dok se kavez sve brže i brže okreće. Simbolika je to koja nas upozorava na naše dnevne obveze, potrebu da sve više i više zarađujemo, imamo sve više i više stvari, sve brojnije ciljeve itd…. Sve te potrebe kreirane su od strane medija koji postavljaju ciljeve ‘uspješnosti’, iza čega se skriva vješta manipulacija od strane interesnih skupina koje najviše profitiraju od takvog našeg života (trošenja, kupovanja i sl.). Da bismo postigli tako postavljene ciljeve, moramo sve više raditi, imamo sve manje vremena za sebe i tako se udaljavamo od smisla svog života. Postajemo lutka na koncu kojom upravljaju tuđi interesi.

S druge strane, udaljeni od svoje istinske životne svrhe, zarobljeni u dnevnim obvezama i aktivnostima, postajemo nezadovoljni, napeti, preopterećeni i pod sve većim stresom dok se na kraju ne razbolimo i potpuno ne slomimo. Nije li takav život dovoljno jasno ogledalo koje nam govori što bismo trebali promijeniti?

Načinite jednostavni test. Nastavite sljedeće rečenice:

–       htio bih, ali nemam vremena za…… (nabroji, zapiši)
–       kad bih ovog trena mogao, učinio bih…… (nabroji, zapiši)

Ako se ono što ste zapisali bitno razlikuje od onoga što radite tijekom dana, poruka je jasna – udaljeni ste od sretnog i ispunjenog života, udaljeni ste od svoje životne svrhe. Kako se vratiti? Jednostavno!

Relaxed businessmanDonesite odluku da ćete svaki dan, poslije posla, prije spavanja ili u nekom za vas pogodnom trenutku odvojiti pola sata za sebe. Pronađite ugodno i osamljeno mjesto, zamolite ukućane da vas ne smetaju, legnite i duboko dišite par minuta. Opustite cijelo tijelo, dio po dio i odvojite se od svojih misli. Promatrajte ih, ali neka prolaze bez vašeg uključivanja u tijek razmišljanja. Postupno će se mentalna aktivnost smiriti i tako ćete se približiti svom istinskom JA, svojoj duši. Mnoge stvari postat će nebitne, životna svrha jasnija. Odgovori, inspiracije ili ideje koji se pojave iz tog mira, predstavljaju vaše vodstvo i pomoć u donošenju narednih odluka.

Isprobajte!

U sljedećem nastavku pročitajte:
– Bezuvjetna ljubav je…
– Što drugi rade?
– Identifikacija….

0
  Povezane teme

Add a Comment