Na kraju cijelog ovog puta rješavanja problema prouzročenih postojanjem i djelovanjem iz ega ostalo nam je samo provesti sve u djelo! A to može biti teško ako imamo žilav um koji stalno nešto komentira, dobacuje, analizira, mijenja mišljenje i sl.

Međutim, ako smo sve dosad bili svjesni što radimo i što želimo postići, djelovanje će doći samo po sebi. Mnogi ljudi jedva čekaju da se nešto počne događati. Ipak, promjene koje iziskuje rad na sebi i svom egu nikad nisu lagane. Najteže nam je početi mijenjati same sebe!

Djelovanje se može podijeliti u dvije grupe:

a) promjena načina razmišljanja – postiže se svjesnim odmakom od svojih misli i njihovim promatranjem. Kada uočimo obrazac njihovog nastajanja, možemo ga početi mijenjati i tako utjecati na promjenu svog cjelokupnog načina razmišljanja.

b) promjena načina ponašanja – način našeg razmišljanja utječe i na naše ponašanje. Čim započnemo s opažanjem i zamjenom svojih misli, otvaramo prostor za promjenu ponašanja. Lakše uočavamo obrasce svog ponašanja, te  na taj način možemo postupno zamjenjivati negativne obrasce pozitivnim.

Postoje tehnike koje nam mogu olakšati kontrolu uma i ega, te ubrzati proces promjene. To su prije svega afirmacije i sugestije kojima se mogu postići čudesni rezultati. Osim toga, potrebno je stalno pratiti svoje emocije i pokušati ih u većoj mjeri kontrolirati. Budući da su emocije rezultat razmišljanja, potrebno je pratiti i svoje misli, kako um ne bi lutao zonom negativnog razmišljanja.