Prihvatiti problem ne znači pomiriti se s njim i odustati od rješavanja. Baš naprotiv! Prihvaćanje problema takvog kakav on jest omogućit će nam da ga brzo i efikasno riješimo.

Prihvaćanje znači da smo svjesni problema, ne bježimo od njega niti se protiv njega borimo. Jednostavno imamo namjeru riješiti ga na najbolji način.

Ovakvim pristupom izbjeći ćemo poistovjećivanje s problemom i emotivnu povezanost. Također ćemo umanjiti ili u potpunosti izbjeći otpore uma (ega) koji se mogu pojaviti dok razmišljamo o problemu. Mnogi se ljudi često puta ne žele suočiti s problemom, negiraju njegovo postojanje i tako produbljuju agoniju. Problem se na taj način ‘seli’ iz svjesnog uma u podsvjesni. Pritom ne nestaje, već i dalje na njih utječe, ali oni toga više nisu svjesni. A ono čega nisu svjesni ne mogu niti promijeniti!

Ego nas često sprečava da prihvatimo problem i potražimo rješenje. Pritom koristi osjećaj ponosa koji nam ne dozvoljava da priznamo problem. Zato je potrebno ‘pogaziti ponos’ i ponekad se prisiliti na akciju kako bismo se pomaknuli s mjesta (tj. kako bismo počeli mijenjati svoj stav koji je uzrok problema). Npr. ako se se supružnici posvađali oko toga što će djetetu dozvoliti ili ne, ponos je često razlog zbog kojega niti jedno od njih neće popustiti. Oboje misle kako bi time pokazali svoju slabost, a njihov ponos im to ne dozvoljava. I eto problema!

Kada smo problem prihvatili, možemo se posvetiti njegovom daljnjem rješavanju. Prije svega, potrebno je razmisliti i analizirati trenutnu situaciju.